Niina Tervo / Olli Keränen: Clue Binder | 6.–29.11.2020

Runo: Milka Luhtaniemi

Näyttely avautuu ilman tarjoilua torstaina 5.11. Taiteilijat ovat paikalla avajaispäivänä.

Niina Tervon ja Olli Keräsen näyttely Clue Binder kokoaa yhteen erilaisten materiaalikokeilujen kautta syntyneiden huomioiden kudoksen. Molemmat tekijät ovat kiinnostuneet näyttelyssä jättämään jotain omassa osuudessaan avoimeksi ja katsomaan voisiko toinen tekijä olla tarpeeksi huolellinen havainnoissaan, jotta kykenisi vuorollaan löytämään puuttuvan osan, jonka lisätä toisen teokseen. 

Näyttelyssä tekijöiden voi nähdä rakentavan toinen toisensa päälle muodostaen kerroksellisuutta, johon kumpikaan ei olisi pystynyt ilman toisen mieltä ja mieltymyksiä. Tekijyys ja esineiden liukeneminen valmiista epäilyttävän kautta murusiksi on molemmille tekijöille tapa hahmottaa ja keskustella meitä ympäröivän elämänpiirin kanssa. 

Tekijät haluavat näyttelyssään esittää itselleen kysymyksen: Voiko taideteoksen käyttökelvottomuus luoda sen kokijalle mahdollisuuden havaita ristiriitaisten nykyelämän luomien tavoitteiden hajanaisuuden? Ja toisiltaan, voisivatko he olla kokonaisia yhdessä tai erikseen, vai kannattaisiko heidän olla jotain muuta ja jos niin onko muutos, syvällinen muutos mahdollinen? Toisin sanoen voiko esine, joka raapii itseään, koska sen sisällä on asetettu toiveita, joita se ei voi eikä halua täyttää, toimia jonkinlaisena parantavana tai toisaalta varoittavana esimerkkinä kokijalleen? Clue Binder on syntynyt vuoroin reippaan ja vuoroin ehtyvän hapuilun tuloksena. 

Sour shell

Blackleg

Binder

nasal mucus

Snottite

in a frenzied mood

Reveller

Syzygy

Olli Keränen (s.1979) on opiskellut kuvanveistoa ja valmistunut vuonna 2006 Kuvataideakatemiasta. Viimeisimpiin näyttelyihin lukeutuu: Fount, SIC 2017 ja Interior, Den Nordiske Ambassadessa järjestetty duonäyttely Biba Fibigerin kanssa Kööpenhaminassa vuonna 2018. Keränen sai 2013 Raimo Utriaisen taidesäätiön palkinnon. Hän vietti kuusi kuukautta ISCP-residenssissä New Yorkissa keväällä 2018.

Niina Tervo (s.1983) on valmistunut Kuvataideakatemiasta maalauksen osastolta 2018. Hän on viimeisen parin vuoden aikana osallistunut ryhmänäyttelyihin Berliinissä Galerie Im Körnerparkissa, Helsingin taidemuseossa, Kiasmassa ja Wäinö Aaltosen museossa, sekä pitänyt yksityisnäyttelyn HAM-galleriassa. Hän on palannut juuri Suomeen vuoden mittaiselta residenssijaksolta Jan Van Eyck -akatemiasta, jossa hän myös osallistui Open Studios -ryhmänäyttelyyn, sekä teki duonäyttelyn yhdessä Youngeun Sohnin kanssa osaksi Environmental Identities -sarjaa. 

Niina Tervo ja Olli Keränen työskentelevät yleensä omien praktiikoidensa parissa, mutta jakavat historian toistensa assistentteina. Titanikissa esitettävä näyttely on ensimmäinen kerta, kun he tuovat teokset yhteen ja kokeilevat tekijyyden jakamista teosten valmistamisessa. 

Taiteilijoiden työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.