Kuuntele sientä, kuuntele pyörää | 1.–31.10.2020

Turun kaupunkitilassa 1.–31.10.2020

Simo ja Tuike Alitalo
Alice Pamuk
Geoff Robinson
Videokaffe
Kaino Wennerstrand
Nicole Willis

Äänitaideprojekti Kuuntele sientä, kuuntele pyörää tuo Turun kaupunkitilaan uusia ääniteoksia. Arte ry on kutsunut projektia varten kuusi taiteilijaa ja/tai taiteilijaryhmää toteuttamaan uuden paikkasidonnaisen ääniteoksen kuunneltavaksi tietyssä paikassa Turun julkista tilaa. Kaikki tilat ovat luonteeltaan sellaisia, joissa kaupunkilaiset voivat liikkua vapaasti.

Teokset ovat striimattavissa ja ladattavissa maksutta Titanikin verkkosivujen kautta Soundcloudista. Yleisöä kehotetaan lähtemään kävelylle teosten kanssa, ja kuuntelemaan niitä taiteilijoiden suunnittelemissa paikoissa. Ainutlaatuiset ääniteokset auttavat meitä kiinnittämään huomiota kaupungin pieniin yksityiskohtiin, erityisiin paikkoihin, tiloihin ja tunnelmiin, tai ehkäpä näkemään kaupungin jonkun toisen silmin. Ääniteoksesta voi myös muodostua ”kumppani”, jonka kanssa kokea kaupunki kävelykierroksella.

Hankkeen on rahoittanut Turun kaupungin Turku 2029 -säätiö.

Simo & Tuike Alitalo
Höristystehtäviä

On kuunteluharjoitus, jossa harjoitellaan korvien höristämistä. Esittelemme joukon paikkoja Turusta, joissa ainakin tiettyinä aikoina ja tietyissä olosuhteissa voi kuulla jotain tavanomaisesta poikkeavaa.

Höristämistä voi edesauttaa keskittymällä ja sulkemalla pois häiritsevät tekijät, älä ajattele muita asioita, jos mahdollista älä ajattele mitään. Sulje puhelin, älä ota selfieitä, älä juttele. Voit laittaa kämmenet kupiksi korvalehden taakse tai sulkea silmät.

Höristelypaikoista annetaan sijaintitiedot kartalla sekä tietoja olosuhteista. Jotkut paikat ovat parhaimmillaan yöllä, sateen jälkeen tai muissa erityisoloissa. Erityisohjeet eivät ole sitovia, kannattaa käydä samalla paikalla useasti, eri oloissa.

Höristä korviasi!

Palaute:  kuulumia@gmail.com  

Tuike Alitalo & Simo Alitalo ovat turkulaisia ääni- ja yhteisötaiteilijoita. Heidän mielenkiintonsa kohteena ovat akustiset ympäristömme ja kuunteleminen. Heidän työmenetelmiään ja -tapojaan ovat yhteisölliset kuuntelukävelyt, kenttä-äänitykset, osallistavat performanssit, installaatiot ja kirjoittaminen.

He tutkivat ja yrittävät ymmärtää kuultavaa ympäristöämme. Mitä koemme kuulemalla ja kuuntelemalla sekä mitä kuulemalla tietää?

Heidän työnsä sijoittuu äänitaiteen, osallistavan yhteisötaiteen, ympäristötaiteen ja käsitetaiteen maastoihin. Parhaillaan he työskentelevät kahden pitkäkestoisen äänitaideprojektin parissa, Kuulumia-Hearkenings ja Sonic Commons.

Höristystehtävälista [bg_collapse view=”link” color=”#b6b6b6″ icon=”arrow” expand_text=”Näytä lisää” collapse_text=”Näytä vähemmän” ]Höristystehtävä: Turku Energian kortteli 
Lähtöpiste:  Turku Energian pääsisäänkäynnin edestä, Linnankatu 65.
Kierrä kortteli vastapäivään, Linnankadulta Stedingkinkadulle, siitä Amiraalistonkadulle, Linnanfältin alueen läpi Linnankadulle ja pääsisäänkäynnille. 
Olosuhdesuositukset:  yö tai sateen jälkeen. 
Turku Energian humisevassa korttelissa voi kuulla erilaisten tuulettimien ja muuntajien ääniä ja niiden heijastuksia naapurirakennuksista. Äänet kuuluvat parhaiten illalla, kun liikenne hiljenee. 

Höristystehtävä: Föri 
Lähtöpiste:  Kumpikin ranta käy, aja edestakaisin. Kuulostavatko suunnat erilaisilta? 
Sähköistetyllä Förillä höristelijä kuulee ketjumekanismin äänet, ilman dieselin ääniä ja käryä. 

Höristystehtävä: Vilkkilänmäen kaukolämpöpumppaamo. 
Sijainti:  Vilkkilänmäen leikkipaikka, Tapulikadun ja Ilkanrinteen risteys. 
Höristelypiste:  Kierrä pumppaamo, jos sää ja olosuhteet sallivat. 
Kaukolämpöpumppaamo on kuin pienoismalli Turku Energian korttelista, paljon erilaisia tuulettimia, mekanismeja ja niiden kaikuja. 

Höristystehtävä: Raunistulan sähköasema. 
Osoite:  Helsinginkatu 29.  
Höristelypiste:  Lokinkadun päästä vasemmalle polkua pitkin pääse parhaaseen höristelypaikkaan. 
Sähköaseman perusävel on 200 Hz:n tienoilla, mutta mukana on myös useita sen kerrannaisia.

Höristystehtävä: Konsankujan tasoristeys 
Olosuhdesuositukset:  odota kunnes tavarajuna tai Turku-Tampere tai Tampere-Turku juna saapuvat tasoristeykseen. 
( http://junatkartalla.vr.fi )
Tasoristeyksen kellot ovat esimerkki siitä miltä minimalistisäveltäjen käyttämä vaihesiirto kuulostaa. 

Höristystehtävä: Tuomaansilta 
Höristelypiste:  sillan alla, länsirannalla. 
Tuomaansilta soittaa renkaitten, rakenteitten, säätilojen ja vuodenaikojen sinfoniaa. 
Olosuhdesuositus:  Täällä kannattaa vierailla sateella. [/bg_collapse]

Alice Pamuk
Port Arthur – Lüshunkou

titanikgallery · Alice Pamuk-Port Arthur-Lüshunkou

Tämä kuvitteellinen teksti perustuu erääseen kaupunginosaan Turussa, joka on hieman epämääräinen sijainniltaan; se on jossain Mikaelin kirkon, Iso-Heikkilän observatorion ja satama-alueen välissä. Loin narratiivin improvisoiden mikrofonin ääressä katsoen samalla Googlen satelliittikuvaa. Jatkoin työskentelyä kirjoittamalla tekstin puhtaaksi hyödyntäen sitä, että englanti ei ole äidinkieleni. Mitä kiillotetumpaa tekstini on, sitä selvemmin jokin vieras rakenne nousee esiin. Kuunnelmaa varten kolme näyttelijää tulkitsivat tekstin. Pyysin heitä olemaan myönteisiä sekä pitävän yllä reipasta tahtia, kuin kävellessä.

Alice Pamuk (FR/BE) on kuvataiteilija, joka elää ja työskentelee Brysselissä. Hän yleensä työskentelee äänen, videon ja tekstin parissa.

Työryhmä: 
Näyttelijät: Melissa Mabesoone, Eszter Popp, Christian Roe
Ääni: Arthur Arsenne

Geoff Robinson 
Durational Situation / Turku / Naarm

titanikgallery · Geoff Robinson-Durational Situation Turku/Naarm

Durational Situation / Turku / Naarm on audiokävely, joka sijoittuu Turun ja Naarmin (Melbourne) välille. Projekti on vertaileva tutkimus halki ajan ja kahden paikan, jotka sijaitsevat maailman vastakkaisilla puolilla. Kulkiessaan Vartiovuoren puistossa kuuntelijaa ohjataan eri aikakerrostumien läpi aina viimeiseltä jääkaudelta tähän päivään asti. Samanaikaisesti kertoja puhuu Vartiovuoren vastapisteestä, Naarmista, käsin. Kävely paljastaa näiden kahden alueen geomorfologiset ja siirtomaavallanaikaiset muutokset sekä niiden käänteisen suhteen. 

Geoff Robinson on Melbournessa asuva taiteilija, joka työskentelee Wurundjeri-alkuperäiskansan parissa. Robinson luo tapahtumasidonnaisia teoksia, jotka hyödyntävät äänen ja performanssin temporaalisia ominaisuuksia sekä fyysisten paikkojen spatiaalisia olosuhteita paljastaakseen tietyn paikan aikakerrostumat. 

www.geoffrobinsonprojects.com 

Videokaffe
Door

titanikgallery · Videokaffe-Door

Eräässä kirjassa on hyvin kuuluisa runoilija nimeltä Silenius. Hän on erittäin rikas mies ja asuu asunnossa, jossa on 42 huoneen ovea, jotka johtavat muille planeetoille, hän voi mennä valitsemiinsa paikkoihin kuten haluaa. Hänen suosikkihuoneensa on vessa. Se sijaitsee lautalla, planeetalla, joka on vain yksi iso meri.  

Me Videokaffe-jäseninä olemme eri puolilla maailmaa. Ääniteosta varten teimme sarjan ääniä – matkan – jotka vievät kuulijan läpi oven eri paikkoihin. Vaikka emme voi kulkea oven läpi, voimme kuulla ja kuvitella mitä sen toisella puolella on. 

Videokaffe on kymmenen taiteilijan kollektiivi, jonka jäsenet sijoittuvat Pohjois-Amerikan ja Euroopan välille. Videokaffe tutkii taiteen ja teknologian risteystä: julkisen taiteen, veistosten, residenssien ja performanssien kautta. Vuodesta 2011 lähtien Videokaffe on tekemällä näyttelyjä ja residenssejä Saksassa, Suomessa, Hollannissa, Ruotsissa, Japanissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa yhdistänyt taideyhteisöä.

”Me menestymme voimaantumisesta uteliaisuuden kautta; omien käsien käytön ja keksimisen ilon avulla.”

Jack Balance (FIN), Jip de Beer (NL), Tom Burtonwood (USA), Holly Holmes (USA), Jenny Mild (FIN), Olli Suorlahti (FIN), Thomas Westphal (GER/FIN), Sebastian Ziegler (GER/FIN)

www.videokaffe.com

Kaino Wennerstrand
Two Beers

titanikgallery · Kaino Wennerstrand – TwoBeers

”10…9…8… Meillä on 25 minuuttia aikaa yhdessä. Sinä ja minä, 25. Kun se on ohi, herätyskelloni soi ja mitä tahansa tapahtuikin, sulaa ja siitä tulee osa niitä versioita sinusta ja minusta, jotka jatkavat tästä eteenpäin.” 

Two Beers on englanninkielinen äänite, jossa Kaino kuuntelee erästä ihmisääntä yhdessä kanssasi. Se kestää 25 minuuttia. 

Kaino Wennerstrand on Helsingissä asuva taiteilija. Hänen töitään on nähty näyttelyissä, videotaiteen näytöksissä ja festivaaleilla ympäri maailmaa vuodesta 2009 alkaen. Hän muodostaa yhdessä Heidi Wennerstrandin kanssa Biitsi-duon. Kaino toimii lisäksi äänisuunnittelijana. Hänen tekstejään voi lukea mm. juuri julkaistusta Sorbus-gallerian antologiasta sekä AQNB-verkkoalustalta. 

Nicole Willis
Seasoned

titanikgallery · Nicole Willis-Seasoned

Ääniteos sijaitsee Jan Erik Anderssonin Pehr Kalm Revival – ympäristötaideteoksen yhteydessä, jota varten Andersson otti käyttöön yhden kahdeksasosan Pehr Kalmin rakentamasta kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa on paljon vaikutteita valistusajan filosofisesta ajattelusta. Kalm oli tutkimusmatkailija, joka tapasi ranskalaisia ja brittiläisiä siirtomaa-asukkaita, Amerikan alkuperäiskansoja ja ystävystyi Benjamin Franklinin kanssa. Nämä uudet, puutarhassa vierailua varten luodut sävellykset perustuvat rationaalisen ja irrationaalisen käsitteisiin, ja haastavat kuulijan joko löytämään järkeä tunteesta – tai sitten ei. Kuuntelijalle annetaan mahdollisuus päättää mitä he ajattelevat rationaaliseksi ja mitä irrationaaliseksi. Äänite on 29,16 minuuttia pitkä ja muodostuu kuudesta musiikillisesta sävellyksestä, jotka taiteilija on kirjoittanut, soittanut ja äänittänyt itse. Äänet on tuotettu ohjelmistoinstrumentein.

Rationaalinen tai irrationaalinen
1. 2.23
2. 2.21
3. 7.06
4. 4.00
5. 5.10
6. 6.26

Nicole Willis (kuvataiteen kandidaatti) on New Yorkissa 1963 syntynyt kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2009. Willis on työskennellyt öljymaalauksen, aikaperusteisen median ja performanssin saroilla. Willisin yksityisnäyttelyitä on järjestetty Suomessa. Hän on saanut kriitikoilta ylistystä 36-vuotisen uransa aikana laulajana, laulunkirjoittajana ja esiintyjänä, jolla on 14 julkaistua albumia takanaan. Tauon jälkeen Willis on tekemässä paluuta aikaperusteiseen mediaan vuonna 2020.  

Kartta / Kartan / Map