Milka Luhtaniemi | Buoyancy

30.9.–3.10.2021

Buoyancy 

suomeksi: noste, nostovoima, kelluvuus, hilpeys 

Minulla on ollut eräänlainen pakkomielle sanoihin metaverse ja multiverse.  

Meta on kreikan kielessä käytetty etuliite, joka tarkoittaa jotakin jälkeentulevaa tai tuonpuoleista. 

Multi tulee latinan kielen sanasta multus, joka tarkoittaa paljoa tai montaa. 

Ja tietenkin, latinan kielen sana versus tarkoittaa käännettä tai kääntymistä. 

Tämä on tilaruno: tämä on poeettinen installaatio ja ruumiin ja kielen eleistä koostuva performanssi. Teos käsittelee ilmastokriisin ajassa elämistä käyttämällä metaforanaan ja metodinaan kellumista: ajelehtivaa lauttaa ja ajallisuuttaan ihmettelevää kehoa. 

Installaatioon kuuluu tekstiprintti ja audioteos, jota kuunnellaan kuulokkeilla. Tilaan on rakennettu valoilla auringonlasku ja sen lattiaa päällystävä matto kutsuu kävelemään sekä kokemaan tilaa, lukemaan, kuuntelemaan ja olemaan. 

Teoksen teksti ottaa aforistisen ja esseistisen muodon. Buoyancy käsittelee ilmastonmuutosta kriisinä, joka muuttaa ajan kokemusta ja merkityksen muodostumista: teos rakentaa elastisia kaksoissidoksia merkityksistä, jotka ovat samanaikaisesti totta ja ei-totta – kelluvia merkityksiä. 

Installaatio on koettavissa  

30.9.–3.10. gallerian aukioloaikoina

Performanssi esitetään  

To 30.9. klo 18 

Pe 1.10. klo 18 

Performanssiin on vapaa pääsy ja sen kesto on noin 40 min. 

Milka Luhtaniemi (s.1992, asuu Helsingissä) on runoilija, dramaturgi ja esitystaiteilija, joka työskentelee monialaisesti kirjallisuuden, esittävän taiteen sekä kuvataiteen konteksteissa. Hän on valmistunut vuonna 2020 Teatterikorkeakoulusta dramaturgian maisteriksi. Hänen esikoisrunokokoelmansa Kirnu ilmestyi helmikuussa 2021 Gummeruksen kustantamana, ja on saanut hyvän vastaanoton. Luhtaniemi hyödyntää runoutta sekä poeettista logiikkaa ja virettä laaja-alaisesti myös esityksissä, kokeellisissa video- ja ääniteoksissa sekä installaatioissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä Oksasenkatu 11:ssa, Forum Boxissa, Galleria Anhavassa, B-galleriassa, Exhibition Laboratoryssa, Third Space-galleriassa sekä Mad Housessa. Hän työskentelee usein työryhmissä ja erilaisissa kollektiiveissa, mutta tekee myös itsenäisesti rajateoksia kokeelliselle kentälle. 

Kiitos Taiteen edistämiskeskus, Mustarindan residenssi, Esitystaiteen Keskuksen ja HIAP:in kesäresidenssi.

Kuva: Terhi Nieminen