Cadavre Exquis

7.5.–6.6.2021

Cadavre Exquis – surrealistinen leikki, on Arten jäsentaiteilijoiden toteuttama leikkimielinen ja kokeileva projekti, joka avaa kollektiivisen tekemisen prosessin näyttelyvieraiden katsottavaksi ja koettavaksi. 

Projektin inspiraationa on surrealistien keksimä Cadavre Exquis -piirrosleikki, jossa osallistujat jatkavat edellisen taitelijan piirustusta näkemättä siitä kuin pienen pienen osan. Lähestymistapa painottaa yhdessä tekemisen prosessia pikemminkin kuin esille asetettavaa valmista kokonaisuutta. 

Pelin ja muun taiteellisen toimintansa kautta surrealistit pyrkivät eroon hyötyajattelusta ja eräänlaisesta järjen äänestä yhteiskuntaa ohjaavana periaatteena. Surrealismin ajatuksen mukaan vapaus on mahdollista saavuttaa vain kollektiivisesti, automatisoinnin kautta, jolloin alitajunta pääsee vapaasti esiin. Tämä ajatus rohkaisee taiteilijoita käyttämään metodeja, joita he eivät yleensä käytä, tekniikoita jotka ovat vieraita; irtautumaan omasta oevresta. Leikin tarkoituksena on pitää hauskaa, toteuttaa fantasioita, unelmia ja visioita ilman ennalta suunnittelua. 

Titanikissa tutkimme projektin kautta miten voidaan etsiä suuntaa tulevalle kollektiivisesti, dialogissa toisiin taiteilijoihin ja ilman edeltä annettua päämäärää. Kollektiivisuutta pyritään toteuttamaan ja tukemaan moniäänisyyden ja polyfonian avulla, ei siitä huolimatta. Projekti toimii myös kritiikkinä taidekentän ja yhteiskunnan vaatimukselle tuottavuudesta ja hyödyn tavoittelusta, taiteen tekemisen vakavuudesta ja kilpailusta. Tänä pandemian värittämänä aikana, jolloin mikään logiikka ei tunnu toimivan, voi testata uusia toimintatapoja, jotka irtautuvat totutusta. Suunnitelmien jatkuvan muokkaamisen sijaan niistä voisi joskus myös päästää irti. 

Projektin aikana Titanik annetaan kunkin taiteilijan käyttöön yhdeksi päiväksi, jolloin hän tuottaa tilaan teoksen vastauksena – ja jatkumona – edellisen taiteilijan teokselle. Prosessin kautta näyttely kasvaa ja muuttuu päivä päivältä, tehden tietä kohti kokonaisuutta, jolla ei ole päämäärää; kokonaisuutta jota ei voi tehdessä hahmottaa. 

Arte ry on turkulaisten ammattikuvataiteilijoiden perustama taiteilijajärjestö, joka on toiminut aktiivisesti vuodesta 1960 alkaen. Yhdistys hallinnoi vuonna 1988 perustettua nykytaidetila Titanikia sekä vuonna 2006 perustettua kansainvälistä taiteilijaresidenssiä, joka on vuodesta 2013 keskittynyt äänitaiteeseen. 

Taiteilijat

Camille Auer
Juha Allan Ekholm
Anni Haunia
Marie Johnsson
Sirkku Ketola
Hertta Kiiski
Jessica Koivistoinen
Anastasia Lemberg-Lvova
Kaisa Lempinen
Sami Pikkarainen
Anni Saijonkivi
Schmuck
Hans Peter Schütt
Hanna Storm
Anna Tahkola
Rita Vaali
Sanna Vainionpää
Jani Petteri Virta
Mervi Vuolas
Paula Väinämö
Maria West