Gentle Gestures — Non-binary Conceptions of Difference

2.1.–7.2.2021

Nadiye Koçak 
Maija Baijukya 
Eero Yrjölä 
Teo Ala-Ruona & Tuukka Haapakorpi 
Minkki Nurmi 
Flis Holland 

Kuraattori: Camille Auer  

Mitä tarkoittaa ei-binäärinen eroavaisuus? Gentle Gestures (suom. helliä eleitä) -näyttelyn kuraattorina toimiva Camille Auer esitti tämän kysymyksen seitsemälle taiteilijalle ja pyysi vastaukseksi jonkinlaisen eleen, joka voi olla, tai olla olematta, taideteos. Vastaukset, joista näyttely koostuu, ovat veistoksia, installaatioita, maalaus, ääniteos, tekstejä ja esitys. 

Binäärisyys, eli kaksijakoisuus on syvällä eurooppalaisen kulttuurin maailmankuvassa. Asiat on jaettu kahteen ryhmään ja ryhmien välinen ero on nähty ehdottomana: sielu ja ruumis, luonto ja kulttuuri, ihminen ja eläin, mies ja nainen, järki ja tunne, me ja muut. Lähemmässä tarkastelussa tämä jaottelu hajoaa, eikä mikään maailmassa vastaa sitä. Feministi-teoreetikko ja elokuvantekijä Trinh T. Minh-haa mukaillen: ei-binäärisesti käsitettynä eroavaisuus ei ole samuuden vastakohta, eikä erillisyyden synonyymi. 

Taneli Viljasen näyttelyn yhteyteen tuottama teksti ELEITÄ, EROJA, OLENTOJA: LIUETA löytyy osoitteesta: http://www.titanik.fi/eleita-eroja-olentoja-liueta/

VIRTUAALINEN KIERROS FLIS HOLLANDIN JOHDOLLA

Flis Hollandilla on riitaisa suhde meteoriitteihin ja häntä on aikaisemmin syytetty itsensä vaarantamisesta. Nyt hän on fiksoitunut Asteroid Tracker AR -sovellukseen, joka tuo 3D-mallinnuksia maanläheisistä asteroideista käyttäjien arkipäivään. Holland tekee sovelluksen avulla virtuaalisen esittelykierroksen, joka liikkuu Gentle Gestures -näyttelyn teosten ja turvallisuuteen ja saavutettavuuteen liittyvien julkisten odotusten ympärillä.

Kiertue näytetään verkossa lauantaina 13.2.2021 klo 15:00 Flis Hollandin Instagramissa @fiilisholland. Jos et käytä sovellusta, voit siirtyä osoitteeseen www.instagram.com/fiilisholland. Kierros löytyy Instagramista 28.2. asti osoitteesta www.instagram.com/tv/CLO7hkPIpsm/.

Nadiye Koçak on monialainen taiteilija, joka työskentelee pääasiassa nykykorutaiteen ja kuvanveiston parissa. Tällä hetkellä häntä kiehtoo semiotiikka ja erityisesti keho ja sen merkitykset. Koçak tutkii tapoja, joilla kehoa, tai jotain kehoa tarkoittavaa, voidaan käyttää edelleen toisiin merkityksiin viittaamiseen ja miten merkin ja merkityksen suhteella voidaan leikkiä taiteessa.

Maija Baijukya on itseoppinut taiteilija, joka työskentelee monialaisesti maalauksen, runouden, tekstiilien ja kierrätettyjen materiaalien parissa. Urbaanina animistina hänen prosessinsa on intuitiivinen. Baijukyan työt ovat tarinoita, joiden jakaminen on tuntunut välttämättömältä. Ne ovat hetkiä ja tunteita, jotka ovat halunneet muodon; kysymyksiä, jotka etsivät vastauksia materiaalisessa todellisuudessa.

Eero Yrjölä on Helsingissä työskentelevä muunsukupuolinen kuvataiteilija. Hänen taiteessaan sukupuolen, seksuaalisuuden ja kasvun teemat kietoutuvat kysymyksiin vallasta ja kehosta. Hän työskentelee monitaiteisesti, erityisesti installaation ja nykyveistoksen keinoin. Yrjölän työskentelyä tukee Paulon säätiö.

Teo Ala-Ruona on performanssi- ja kuvataiteilija sekä taidekasvattaja. Hän työskentelee spekulatiivisen fiktion parissa esitysten, tekstin, äänen, videon ja työpajojen muodossa. Hänen työnsä käsittelee seksuaalisuutta, queer-ekologiaa ja sukupuolta, pyrkien määrittämään uudelleen kieltä ja tarinoita nautinnosta ja intiimiydestä saastuneella maapallolla.

Tuukka Haapakorpi on monialaisesti työskentelevä taiteilija, muusikko ja äänisuunnittelija. Hän on työskennellyt muun muassa veistosten, media- ja äänitaiteen sekä pelien parissa. Haapakorpi on tehnyt kiertueita Euroopassa kokeellisen, elektronisen sekä nykymusiikin festivaaleilla ja tapahtumissa.

Flis Hollandilla on riitaisa suhde meteoriitteihin ja häntä on aikaisemmin syytetty itsensä vaarantamisesta. Nyt hän on fiksoitunut Asteroid Tracker AR -sovellukseen, joka tuo 3D-mallinnuksia maanläheisistä asteroideista käyttäjien arkipäivään. Holland tekee sovelluksen avulla virtuaalisen esittelykierroksen, joka liikkuu Gentle Gestures -näyttelyn teosten ja turvallisuuteen ja saavutettavuuteen liittyvien julkisten odotusten ympärillä.

Minkki Nurmi on muunsukupuolinen ja neurokirjolla oleva kuvataiteilija sekä puutarhuri. Hän työskentelee henkilökohtaisten tunteiden, kokemusten, tilanteiden sekä tapahtumien parissa ja dokumentoi niitä teoksiinsa. Hän työskentelee pääasiassa piirtäen ja kirjoittaen, mutta käyttää teoksissaan toisinaan myös valokuvaa ja installointia.

Kuva: Minkki Nurmi