Jani Petteri Virta | Lyyrisen ja ruumiillisen kaupunkitaiteen mahdollisuudet luentotilassa | 21.–26.9.2021

”Ja siinä se taas tuli: luvattomuus, omaehtoisuus, oletetun haastaminen.” 

Mitkä ovat lyyrisen ja ruumiillisen kaupunkitaiteen mahdollisuudet luentotilassa? Niin, mitkä ne ovat? Mitä on taidetoiminta kaupunkitilassa? Kuinka kaupunkitaide on suhteessa kaupunkiin? Onko luentotila avoin? Onko lyyrisyys ”eteeristä höttöisyyttä”, kuten luennoitsija käsitettä sanoiksi pukee? Mitä ovat ruumiit? 

Filosofian maisteri Jani Virta on hakenut vastausta otsikossa implikoimaansa kysymykseen, mutta olisiko vastauksen esittäminen mahdollista vain kokeilemisen kautta, vain performanssin muodossa. 

Lyyrisen ja ruumiillisen kaupunkitaiteen mahdollisuudet luentotilassa on jatko-osa Turun yliopistolla vuonna 2020 tai 2021 pidetylle samannimiselle, tieteellisyyteen suuntautuneelle muttei tiukassa mielessä tieteelliselle luentoperformanssille, jota ei pandemiasta johtuen ole voitu järjestää. 

Tapahtuma Titanikilla koostuu päivittäin esillä olevasta videosta sekä kolmesta performanssista: 

Ti 21.9. klo 17.30 Lyyrisyys ja mahdollisuudet 

To 23.9. klo 17.30 Ruumiillisuus ja luentotila 

Pe 24.9. klo 18 Ruumiillisuus ja kaupunkitaide 

Jani Petteri Virta (s.1977) on Turussa asuva itäsuomalainen kuvataiteilija, jolla on takanaan yli kuusikymmentä performanssiensi-iltaa ja kuusitoista yksityisnäyttelyä. Taiteentekemisessä hänelle ovat tärkeitä maailmantilan kommentointi, suuret tunteet ja näistä seuraava käsittämättömyys.  

Jani Petteri Virran työskentelyä tämän tapahtuman parissa on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Sen sijaan Turun kaupunki, Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto ja Turun taideyhdistys eivät pyynnöistä huolimatta antaneet tukea.