Josefina Nelimarkka | SUPERSATURATION

12.3.–4.4.2021

Supersaturoitunut ilma 

Supersaturoitunut hetki 

Supersaturoitunut väri 

Supersaturaatio johdattelee katsojaa kohti pilven mahdollisuuksia – niin reaalisia kuin virtuaalisiakin. Titanikissa nähtävä teoskokonaisuus on loputon prosessi, jonka jokainen hetki on kiinnitetty pilven muodostumiseen. Ilmakehästä mitattu ja kuvattu tieto vaikuttaa suoraan video- ja ääni-installaation ilmentymiseen. Näyttelytilaan levittäytyy lasiveistoksia, läpinäkyvää poetiikkaa ja ilmastodatateknologiaa. 
 

Ilma, pikseli, sana ja ääni tiivistyvät, kerrostuvat ja haihtuvat. Pilveä määrittelevä epävarmuus muuttuu aistilliseksi kokemuksellisuudeksi datasignaalien ja värien virtauksessa. Näyttely ottaa kantaa ilmastossa ja yhteiskunnassa liikkuviin saturaatioilmiöihin ympäristöön sidotun ja värillä kyllästetyn prosessin kautta. 

Supersaturaatio on taiteellinen tutkimus, jossa taide, ilmastotiede ja datateknologia sulautuvat toisiinsa. Josefina Nelimarkka on työskennellyt pitkäaikaisesti ilmastotutkijoiden kanssa syventyen ilmakehään ja pilviin liittyviin monimutkaisiin kysymyksiin sekä vuorovaikutuksiin. 
 

Josefina Nelimarkka on monialainen taiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta ja Lontoon Royal College of Artista. Viimeaikaisessa työskentelyssään hän tarkastelee näkymättömyyksiä ja niiden havainnointia suhteessa ilman poliittisuuteen ja ilmaston tulevaisuuteen yhteistyössä ilmastotutkijoiden, paleoklimatologien ja nanoinsinöörien kanssa. Hänen teoksissaan jatkuva prosessi, performatiivisuus ja reaaliaikainen ilmastodata yhdistyvät tuoden esiin ajan hetkellisyyden ja ympäristön herkkyyden. 
 

Yhteistyössä Ilmakehätieteiden keskus INAR & Hyytiälän metsäasema – Helsingin Yliopisto ja Department of Environmental Science and Analytical Chemistry ACES – Stockholm University. 

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus. 

www.josefinanelimarkka.com