Carried by Invisible Bodies

28.–29.5.2022

Anne Naukkarinen yhteistyössä Natalia Castrillón, Maarit Mustonen ja Niina Tervo

Esitysajat Titanik-galleriassa:

Lauantai 28.5.2022 klo 18.00

Sunnuntai 29.5.2022 klo 15.00


Kesto: 40 min



Carried by invisible bodies from one person to another

You don’t know how you’re gonna react

And when you do react

You react with body parts you didn’t know you had

Very small ones, like, you know, all the little hairs you don’t normally feel in your body

Carried by Invisible Bodies, Lost Girls



Carried by Invisible Bodies on muistin kannattelema esitys. Teos on myös jotain muuta, ikään kuin olemassa olevan uudelleen kuvittelemista. Ruumiiden liikkeet, sanat, veistokset ja harppumusiikki ovat kaikuja aiemmin tapahtuneesta. Ne ovat jälkiä toistosta, joka kannattelee, kuormittaa, kyllästyttää ja hyväilee. 


Kuvanveisto, harpun soittaminen ja runonlausunta ovat tanssitaiteen rinnalla eräitä vanhimpia taiteen tekemisen muotoja. Carried by Invisible Bodies luo poeettisen tilan, jossa nyt-hetki, henkilöhistoriat ja ei-inhimillinen aika punoutuvat toisiinsa. Materiaalit kuten savi, vaha ja heinä kasvavat ja muotoutuvat omassa tahdissaan, kun taas taiteilijoiden ruumiit ja taiteen tekemisen tavat kytkeytyvät ihmisen kulttuurihistorian kerroksiin. Anne Naukkarisen koreografia kokoaa yhteen Natalia Castrillónin musiikin, Maarit Mustosen runon ja Niina Tervon veistokset.


Teos nähdään syyskuussa 2022 Galleria MAA-tilassa, Helsingissä. 


Teostiedot:


Koreografia, tanssi: Anne Naukkarinen

Harpisti: Natalia Castrillón

Kuvanveistäjä: Niina Tervo

Runoilija: Maarit Mustonen

Tuottaja: Riikka Thitz / i dolci 

Kanssakeskustelijat: Laura Cemin, Sara Grotenfelt, Venla Helenius, Tiago Martins Pinto


Tuotanto: Anne Naukkarinen, Titanik/Arte ry, MAA-tila project space   

Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki 

Yhteistyössä: Ehkä-tuotanto, i dolci 

Residenssit: Arts Centre BUDA (BE), Ehkä-tuotanto/Nykytaidetila Kutomo (Turku)

Taiteilijoiden biot:


Anne Naukkarinen on Helsingissä asuva koreografi, tanssija-esiintyjä ja kuvataiteilija. Naukkarisen taiteellisessa työskentelyssä ruumista lähestytään aistivana, kokemuksellisena ja monimutkaisena materiana, joka on vaikuttunut ja vaikuttaa toisiin ruumiisiin, materioihin, tilanteisiin ja ympäristöihin. Myös aikaan liittyvät havainnot ohjaavat Naukkarisen työtä. Teoksien muodot liikkuvat koreografioiduista esityksista, taiteilijajulkaisuihin ja installaatioihin. Naukkarinen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta (2020) ja tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikorkeakoulun tanssin koulutusohjelmasta (2015). Hän opiskeli koreografiaa vuoden 2014 aikana Berlin University of the Artsissa, Saksassa. 


Natalia Castrillón on harpisti, improvisoija, laulaja ja pedagogi. Hän on kiinnostunut jakamaan vipuharpun musiikillisia mahdollisuuksista erilaisissa konteksteissa. Hänen musiikilliset juurensa ovat klassisessa ja kokeellisessa musiikissa sekä latinalaisamerikkalaisessa perinnemusiikissa. Castrillón on valmistunut Sibelius Akatemian Global Music koulutusohjelmasta ja tällä hetkellä hän työskentelee The Global harp, a transcultural journey projektin parissa. Hän työskentelee myös freelancer harpistina monitaiteisissa taideprojekteissa kuten myös Interkult yhdistyksessä. 


Maarit Mustonen on Helsingissä asuva monialainen taiteilija, joka työskentelee kuvien, tekstin, installaation ja esityksen keinoin. Kieli ja kommunikaatio ovat keskeisiä teemoja hänen työssään. Tarkastelemalla kielen suhdetta kuvaan ja kehoon hänen teoksistaan avautuu yhteyksiä runouteen. Mustosen työt ovat usein lähtöisin henkilökohtaisesta, jota hän yhdistää teoksista esiin nousevien käsitteiden tarkasteluun. Sattuman läsnäolo, erilaiset käännökset ja leikkisyys ovat ominaisia hänen työlleen. Oman työnsä lisäksi hän työskentelee erilaisissa porukoissa muiden taiteilijoiden kanssa. Mustonen on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden osastolta (2015), Lahden Muotoiluinstituutin valokuvausosastolta (2012) ja opiskellut myös kirjoittamista ja kirjallisuutta. 


Niina Tervo on multimediataiteilija, tekniikoinaan kuvanveisto ja installaatio. Hänen teoksensa pohjaavat tieteellisiin ja filosofisiin pohdintoihin elämästä, sen rakenteista ja taustalla vaikuttavista voimista. Tervon veistosten aineellisuus viittaa näiden voimien olemassaoloon ja huomaamattomuuteen, tutkien asioiden välisiä suhteita ja niiden sisäisiä yhteyksiä ympäristöönsä. Tervon teokset muodostavat abstraktin, näennäisen tavallisen tilan, prosessin, joka tekee taiteilijasta ja katsojasta samalla osan tutkimusta ja itse taideteosta. Tervo käyttää kvanttiteoreettista ajattelua ponnahduslautana pohtiakseen energian merkitystä osana elämäämme ja identiteettiämme. Tervo valmistui kuvataiteiden maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2018 ja luonnontieteiden kandidaatiksi Oulun yliopistosta 2010. 

Kuva: Venla Helenius