Reija Meriläinen | Snugglesafe

8.–31.7.2022

Avajaiset torstaina 7.7.2022 klo 18. Tervetuloa!

Reija Meriläisen näyttely Snugglesafe koostuu videosta, veistoksista ja installaatiosta, jotka viittaavat kissoihin ja lemmikinhoitoon.

Teoksissa hoiva ei näyttäydy vain hellänä hemmotteluna. Huolenpito on myös rutiinien toistamista ja joskus pakottavaa ja ahdistavaakin. Toisen ja itsen hengissä pitäminen vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja oikeat välineet.

Kissa kääritään tiukkaan kapaloon, jotta se pysyisi paikoillaan ruokinnan ajan. Maidon lämpötila kokeillaan tiputtamalla ensin pisaroita omalle ranteelle. Tip, tip, tip. Lämpö ja tuoksut luovat iholle ja ilmaan emon läsnäolon.

Reija Meriläinen on helsinkiläinen taiteilija, jonka teoksissa sosiaaliset jännitteet ja keholliset kokemukset materialisoituvat. Usein teokset vihjaavat valta-asetelmiin tai väkivaltaan, vaikka ne olisivat visuaalisesti pehmeitä. Meriläisen teoksia on esitetty useissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mm. ARS17 nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä ja Kehon Kuva -näyttely Wäinö Aaltosen museossa Turussa. 2019 Meriläiselle myönnettiin mediataiteen AVEK-palkinto.

Taiteilija on usean vuoden ajan toiminut vapaaehtoisena sijaiskotina kodittomille kissoille Kisu ry:n kautta. Kissojen suojelu – Kisu ry on Pirkanmaalla, Uudellamaalla ja Keski-Suomessa toimiva hädänalaisten kissojen oma yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa kissojen eläinsuojelullista tilannetta Suomessa.

Teksti: Jaakko Uoti